Paralympialaiset ovat vammaisurheilun omat olympialaiset, jotka järjestetään joka toinen vuosi vuorotellen kesällä ja talvella. Niiden järjestämisestä ja hallinnosta vastaa Kansainvälinen paralympiakomitea. Ne järjestetään aina tavallisten olympialaisten yhteydessä, jotta niistä voidaan hyödyntää samoja suorituspaikkoja. Niiden ajankohta on yleensä noin kuukausi olympialaisten jälkeen.Ensimmäiset kesäparalympialaiset järjestettiin vuonna 1960 Roomassa ja talviparalympialaiset vuonna 1976 Ruotsissa. Seuraavat kesäparalympialaiset tullaan järjestämään vuonna 2020 Japanin Tokiossa. Urheilijat jaetaan vammojen mukaan eri luokkiin ja nämä luokat vaihtelevat myös lajeittain. Kesälajeja on yhteensä 19 ja talvilajeja 5. Osallistujia tulee ympäri maailmaa ja se tuo yhteen vammaisurheilijat tukijoukkoineen.

Kesälajien mestarit

Paralympialaisiin

Paralympialaisiin osallistuu monia oman lajinsa huippunimiä maailmalta. Eniten kultaa ja ehdottomasti kaikkien aikojen menestynein paralympia urheilija on yhdysvaltalainen Trischa Zorn. Hän on voittanut urallaan uskomattomat 41 kultamitalia paralympialaisista. Hän on ollut syntymästään saakka sokea. Zornin uran tuntevat kaikki paralympialaisia seuraavat ja hän on toiminut esikuvana monelle vammaisurheilijalle ympäri maailman. Hän lopetti uransa vuoden 2004 paralympialaisten jälkeen. CP-vammainen Béatrice Hess on ranskalainen paralympia uimari. Häntä on monesti tituleerattu jopa yhdeksi maailman parhaista uimareista. Vuoden 2000 paralympialaisissa Australian Sydneyssä hän rikkoi uskomattomat yhdeksän maailmanennätystä. Hän syntyi vuonna 1961, joten hänen kilpailu-uransa on jo päättynyt. Hän ehti voittaa yhteensä 20 kultaa ja 5 hopeaa paralympialaisissa aina ensimmäisestä osallistumisestaan vuonna 1984.Kanadalainen Chantal Petitclerc menetti molempien jalkojensa toiminnan järkyttävän onnettomuuden seurauksena missä painava ladon ovi kaatui maatilalla hänen päälleen. Hän löysi energiaa ja uutta puhtia itselleen liikunnasta. Hänen entinen opettajansa toimi suurena inspiraation lähteenä hänelle, kun hän sai tältä uinnin opetusta. Hän kilpaili monissa eri liikunnan lajeissa paralympialaisissa ja voitti niistä 21 mitalia. Nykyään hän toimii senaattorina Quebecissa. Iso-Britanniasta kotoisin oleva Tanni Grey-Thompson lasketaan yhdeksi Britannian kautta aikojen menestyneimmäksi naisparalympiaurheilijaksi. Hänellä on ollut syntymästään saakka vaurio selkäytimessä, jonka takia hän on elänyt koko elämänsä pyörätuolin varassa. Hän voitti urallaan 16 paralympiamitallia. Nykyään hän toimii edustajana monissa eri urheilusäätiöissä ja hyväntekeväisyysjärjestöissä. Hän on saanut lukuisia tunnustuksia työstään vammaisurheilun parissa elämänsä aikana.

Talvilajien sankarit

Ragnhild Myklebust on norjalainen hiihtäjä, joka menetti molemmat jalkansa polion seurauksena. Se ei kuitenkaan hidastanut tämän vahvan persoonan tahtia, vaan hän hiihti urallaan 27 paralympiamitallia, joista 22 oli kultaa. Hän kilpaili monessa eri lajissa kuten biathlonissa, murtomaahiihdossa ja kelkkailussakin. Saksalainen Frank Höfle suoritti myös vaikuttavan uran paralympialaisissa. Hän on eri hiihtolajien mestari ja voitti monia mitaleja uransa aikana. Hän osallistui muutaman kerran myös pyöräilyyn kesäparalympialaisissa voittaen niistäkin mitaleja.Eri alppihiihdon lajit on jaoteltu kolmeen eri vammaisryhmään: pysty-, kelkka- ja näkövammaluokat. Historian parhaiten menestynyt alppihiihdon paralympiavoittaja on ehdottomasti Itävaltalainen Rolf Heinzmann joka saavutti paralympialaisissa yhteensä 14 mitalia. Hän kilpaili kaikissa eri alppihiihdon lajeissa. Kelkkajääkiekko on hieman eri lailla luokiteltu laji verrattuna muihin lajeihin. Niihin voi osallistua vain alaraaja vammautuneet pelaajat ja joukkueet muodostuvat näin kelkoilla jäällä liikkuvista pelaajista. Se on suosituinta samoissa maissa kuin tavallinenkin jääkiekko ja parhaiten siinä ovatkin menestyneet Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan joukkueet.Etenkin talvilajit kasvattavat suosiotaan paralympialaisissa edelleen ja niihin osallistuu joka kerta enemmän ihmisiä. Paralympialaiset ovat erittäin arvostetut ammattivammaisurheilun kilpailut ja monet niissä pärjänneistä urheilijoista ovat saavuttaneet maailmanlaajuista kuuluisuutta. He toimivat usein esikuvina ja kannustuksena nuorille urheilijoille. Monet ammattivammaisurheilijat toimivatkin erilaisissa valmennustehtävissä ja haluavat levittää tietoisuutta vammaisurheilun tärkeydestä ja mahdollisuuksista.