Elämä ilman raajoja

Elämä ilman raajoja

Vuosittain tuhannet ihmiset kautta maailmaa aloittavat elämänsä astetta haasteellisemmin, kuin enemmistö ihmisistä. Kehitysvamman kanssa eläminen voi olla monille vaativaa, mutta ajan kanssa siihen ehtii tottua ja omat rutiinit alkavat löytyä. Kekseliäisyyttä jokapäiväisiin askareihin tarvitaan, mutta useimmiten jokaisella on omat uniikit ja kekseliäät ideat, kuinka selvitä päivästä mahdollisimman normaalisti ja itsenäisesti. Luultavasti yksi haasteellisimmista kehitysvammoista on dysmelia. Dysmelia vaikuttaa sikiön raajojen kehitykseen jo kohdussa. Suurimmaksi osaksi tämä terveydentila vaikuttaa vain hieman käsiin tai jalkoihin, mutta harvinaisissa tapauksissa ihminen saattaa syntyä kokonaan ilman jalkoja ja käsiä. Useimmissa tapauksissa tämä raajojen puuttuminen tai niiden epämuodostumat ovat ainoa synnynnäinen vamma, mutta joissain tapauksissa lisävammoja voi olla esimerkiksi myös selkärangassa tai sydämessä.

 

Nick Vujicic

Ehkä tunnetuin ihminen kautta maailmaa, jolla on vakava dysmelia, on australialainen Nick Vujicic. Nick syntyi 1982 Australian Melbournessa alun perin Serbiasta kotoisin olevaan perheeseen, joka oli paennut Jugoslavian sodalta toiselle puolelle maailmaa ja asettunut aloilleen Melbourneen. Vanhemmilla ei ollut mitään tietoa ennen pojan syntymää, että heidän poikansa sairastaa todella harvinaista tetra-amelia syndroomaa. Syndroomaa sairastavilla ihmisiltä puuttuu kaikki neljä raajaa. Ymmärrettävästi vanhemmat olivat järkyttyneitä heidän poikansa terveydentilasta, mutta hyväksyivät sen pian ja sanoivat sen olevan osa Jumalan suunnitelmaa heidän elämälleen. Nickin lapsuus ja teinivuodet olivat yllättävän normaaleja, jos näin voisi sanoa, ja hänen vanhempansa kannustivat häntä elämään mahdollisimman normaalia elämää, jokseenkin omalla tavallaan. Hänen vanhempansa yrittivät kasvattaa Nickin mahdollisimman samanlaisesti, kuin muut lapset, mutta tietenkin tämä tilanne oli myös heille todella uusi ja tuntematon. He sanoivatkin useasti pojalle, että he eivät tiedä Nickin rajoja ja mitä kaikkea hän voi tehdä ja saavuttaa, joten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vaan mennä ja kokeilla. Huolimatta koulukiusaamisesta ja masennuksesta, Nick kiittää uskoaan ja perhettään tuesta, jota ilman hänen elämänsä olisi ollut paljon vaikeampaa.

Nick Vujicic
Nick Vujicic

Nykypäivänä Nick on kuuluisa motivoiva puhuja ja kiertää ympäri maailmaa erilaisissa tapahtumissa, kirkoissa ja kouluissa pitämässä puheita. Hän keskittyy paljolti hänen omaan elämäntarinaansa ja siihen, kuinka kaikki esteet elämässä on voitettavissa. Tämä idea sai alkunsa, kun Nick oli vain 17-vuotias ja sen aikaisen lukionsa talonmies sanoi, että Nick osaa puhua massoille ja hänestä tulee olemaan puhuja, joka muuttaa ihmisten elämiä pysyvästi. Monet Nickin puheet ovat auttaneet lukuisia ihmisiä, jotka ovat syntyneet erilaisten kehitysvammojen kanssa tai vahingoittuneet onnettomuuksissa myöhemmin elämässä. Nickin tarinat ja puheet eivät ole vain pelkästään ihmisille, jotka elävät kehitysvamman kanssa. Hän on pitänyt lukuisia TedX- ja TedEd- puheita inspiraatiosta, hänen urastaan ja ylipäätään elämän ilosta, joista kaikenlaiset ihmiset voivat saada inspiraatiota ja seurata hänen esimerkkiään. Vuonna 2005 Nick perusti hyväntekeväisyysjärjestön nimeltä Life Without Limbs (LWL), mikä suomennettuna tarkoittaa “elämä ilman raajoja”. Life Without Limbs on kansainvälinen kristillinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka järjestää tapahtumia ja keskusteluita ympäri maailmaa. Nick on myös kirjoittanut oman kirjan. Life Without Limits, “elämä ilman rajoja” julkaistiin vuonna 2007. Kirja käsittelee pitkälti samaa aihetta, kuin hänen motivaatio puheensa ja rohkaisee lukijaa näyttämällä teoreettisesti, kuinka Nick oppi hyväksymään sen, että hänellä ei aina ollut hallinnassa kaikki asiat, mutta se oli ja on vieläkin hyväksyttävää. Sen sijaan hän kertoo lukijoille keskittymään niihin asioihin mihin he voivat vaikuttaa ja aloittaa niistä. 2015 kirjasta ja Nickin elämästä tehtiin myös elokuva nimeltä Born Without Limbs, “syntynyt ilman raajoja.”