Hevoset ovat taitavia ja tärkeitä terapeutteja

Hevoset ovat suuresta koostaan huolimatta äärimmäisen herkkiä, viisaita ja lempeitä eläimiä. Ei siis ihme, että näistä karvaisista ystävistä on todettu olevan suurta hyötyä myös terapiassa. Ratsastusterapia on vakiinnuttanut paikkansa terapiamuotojen keskuudessa ja siihen voi saada myös Kelan tukea. Terapiasta on apua sekä kehon että mielen ongelmissa.

Fysioterapiaa hevosen avulla

Ratsastusterapia toteutetaan samalla tavoin kuin normaali fysioterapia, mutta fysioterapeutti käyttää työvälineenään hevosta, joka puolestaan on huolellisesti koulutettu toimimaan terapiahevosena. Terapiahevoseksi ei kelpaa mikä tahansa ratsu, vaan hevosen täytyy olla luonteeltaan rauhallinen ja hyvin koulutettu. Sen täytyy totella käskyjä, eikä se voi säikähtää kovin pienestä. Toisin kuin tavalliset ratsut, terapiahevonen ei voi myöskään reagoida siihen, jos ratsastusterapiaan tullut asiakas liikkuu selässä hieman eri tavalla. Hevonen on mainio kaveri fysioterapiassa, jolloin normaalisti pyörätuolilla liikkuva asiakas saa alleen ylimääräiset jalat. Hevosen liike auttaa ratsastajaa liikuttamaan omia lihaksiaan uudella tavalla ja hevosen keinuva askellus vastaa pitkälti samaa liikettä, kuin jos ratsastaja kävelisi itse. Hevosen tuottama lämpö puolestaan rentouttaa lihaksia. Tavallisia hevosfysioterapian asiakkaita ovat MS-tautipotilaat ja muut neurologisista sairauksista kärsivät ihmiset.

Fysioterapiaa hevosen avulla

Erikoisvarusteet lisäävät mukavuutta ja turvallisuutta

Ratsastusfysioterapiassa käytetään muutamia erikoisvarusteita, jotta terapia olisi mahdollisimman tehokasta ja turvallista. Ratsastaja pukee ylleen leveän vyön, jonka avulla terapeutti voi tarvittaessa korjata ratsastajan istuma-asentoa tai estää putoamisen. Ratsastajalla on myös käytössä kypärä. Hevonen on puolestaan satuloitu nimenomaan ratsastusterapiaan tarkoitetulla pehmeällä satulalla, jossa on tukeva kahva kiinni pitämistä varten. Jalustimia satulassa ei ole lainkaan, vaan jalat roikkuvat hevosen kylkiä vasten. Ratsastusterapian aikana taluttaja yleensä ohjaa hevosta ja fysioterapeutti kulkee asiakkaan vierellä, tarkistaen tämän asentoa ja antaen ohjeita. Ratsastuksen aikana fysioterapeutti myös teettää erilaisia harjoituksia, joiden avulla saadaan ratsastajan kehoa aktivoitua. Hevosen kautta ratsastaja saa passiivista liikettä, joka pyörätuolipotilaalla auttaa esimerkiksi selän, lantion ja raajojen aktiivisuuteen. Tässä on tärkeä rooli myös hevosen askelluksella ja eri hevoset tuntuvatkin hyvin erilaisilta koostaan ja liikkumistyylistään riippuen. Passiivinen liike rentouttaa koko selän lihaksia ja vaikuttaa koko kehoon, aina hermoihin asti. Lisäksi ratsastaminen auttaa toki rentoutumaan ja tekee hyvää myös mielelle.

Erikoisvarusteet lisäävät mukavuutta ja turvallisuutta

 

Hevonen mielenterveyskuntoutujan apuna

Hevosen läheisyys ja liike auttaa paitsi fyysisesti, on tärkeää myös mielelle. Hevosen kanssa touhuaminen rauhoittaa. Hevonen ei arvostele tai hauku, vaan hyväksyy ihmisen juuri sellaisena kuin tämä on. Molemminpuolinen kunnioitus on avain onnistuneeseen toimintaan. Ratsastusterapiassa asiakas saa mahdollisuuden kohdata vahvojakin tunteita toiminnan lomassa. Vaikka varsinkin aluksi tilanteisiin liittyy jännitystä tai jopa pelkoa, on alusta asti mukana myös onnistumisen elämyksiä ja iloa. Hevosen kautta esimerkiksi masennuspotilas voi saada äärimmäisen tärkeän kokemuksen läheisyydestä ja hyväksytyksi tulemisesta. Hevosen ja ihmisen vuorovaikutus on täynnä herkkyyttä ja tunnetta. Hevosista on todettu olevan suurta hyötyä myös muistisairaiden hoidossa. Vanhusten kohdalla monen omatoimisuus on selvästi lisääntynyt, kun he ovat päässeet puuhamaan hevosten kanssa. Tarinoihin onnistuneista kohtaamisista kuuluu laitoksessa asunut dementoitunut mies, joka ei kyennyt itse esimerkiksi pukeutumaan. Hetken aikaa hevosten kanssa puuhailtuaan hän onnistui kuitenkin itsenäisesti valjastamaan eläimen ja nousemaan rattaisiin. Monella vanhemmalla potilaalla aktivoituvat myös lapsuusmuistot, sillä työhevoset olivat tavallinen näky suomalaisilla tiloilla vielä heidän nuoruudessaan.

Hevonen mielenterveyskuntoutujan apuna

Hevosten kautta voi oppia myös vastuun ottamista ja toisesta huolehtimista. Ruotsissa on saatu lupaavia tuloksia mm. koulukotinuorten kohdalla, jotka ovat tulleet osa-aikaisesti talleille töihin. Heidän on samalla ollut pakko oppia pitämään huolta muista ja ottamaan muut huomioon. Hevonen on monelle luontaisempi lähestymiskohde kuin toinen ihminen, mutta auttaa silti vähitellen kehittämään sosiaalisia taitoja.