Mummodisko villitsee Helsingissä ja pian muuallakin

Tämän hetken suurin bilevillitys ei olekaan seuraava ulkomaisen bändin Suomeen suuntautuva keikka tai ensi kesän festarit. Nyt puhutaan mummodiskosta!

Mummodisko villitsee Helsingissä ja pian muuallakin

Helsingin legendaarinen Tavastia-klubi on kuuluisa rock-keikoistaan ja nuoresta yleisöstään. Klubi on kuitenkin onnistunut laajentamaan kävijäkuntaansa merkittävästi, aluksi lastenkonserteilla ja nyt vanhusten bileillä.

Ikäihmiset viihtyvät muuallakin kuin perinteisissä päivätansseissa

Nykyään rock-klubeilla voi hyvinkin törmätä myös yli 60-vuotiaisiin, ovathan useat pitkän linjan yhtyeetkin ehtineet sellaiseen ikään, että fanikunta on kasvanut aikuisiksi. Mummodisko on silti ideana erilainen, sillä se on suunnattu nimenomaan eläkeläisille. Nimestä huolimatta diskoon kutsutaan myös miehiä.

Aivan uusi idea ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä noin kymmenen vuotta sitten Tavastialla oli tapana järjestää lauantai-iltapäivisin perinteisempiä päivätansseja. Tuolloin tanssikansaa viihdytti haitaritrio. Mummodiskon myötä halutaan kuitenkin mahdollistaa sukupolvien kohtaaminen.

Mummodiskon idea tuli vanhusten kanssa työskenteleviltä

Ajatus lähti vanhustyön opiskelijoita sekä vapaaehtoisvoimin toimintaa järjestävältä Siskot ja Simot -järjestöltä. Haitarimusiikki haluttiin vaihtaa kunnon diskomusiikkiin ja levyltä soitetaankin klassista 1970-luvun diskoa. Ensimmäisessä mummodiskossa esiintyjävieraana toimi 1980-luvun suomalaisen diskon supertähti, 67-vuotias Tapani Ripatti.

Mummodiskon perusajatuksena on, että joku nuorempi mutta kuitenkin täysi-ikäinen henkilö toisi oman mummonsa, vaarinsa tai ystävänsä juhlimaan. Nuorempia juhlijoita kutsutaan paikalle myös vapaaehtoisiksi tanssikavereiksi.

Ensimmäinen mummodisko oli todellinen menestys

Ensimmäistä mummodiskoa mainostettiin sekä lehdissä että sosiaalisessa mediassa ja sana olikin tavoittanut yllättävän monet. Syyskuisena keskiviikkoiltana Tavastialle suuntasi yli 600 juhlijaa. Nostalgiantäyteisessä iltapäivädiskossa oli hetkittäin hyvinkin ahdasta, mutta sopu antoi sijaa ja parempikuntoiset juhlijat siirtyivät klubin toiseen kerrokseen tanssimaan.

Ensimmäinen mummodisko oli todellinen menestys

Illan tähti, Tapani Ripatti, oli valinnut ohjelmistoonsa diskoklassikoita mm. Village Peoplelta ja Boney M:ltä. Järjestäjät kehuvat, että vanhukset tuntuivat muistavan mainiosti mm. Y.M.C.A:n tanssiliikkeet.

Osallistujien odotukset ylittyivät

Kävijöiltä on tullut mummodiskosta lähes ainoastaan positiivista palautetta. Osa juhlijoista nauroi olleensa todistamassa diskon saapumista Suomeen 1970-luvulla ja diskonneensa tuolloin aktiivisesti. Siksi liikkeetkin olivat edelleen hyvin muistissa.

Mummodiskoon osallistunut Ritva Reunanen toteaa tuntevansa itsensä lähes kaikkialla vanhaksi, mutta viihtyneensä erittäin hyvin diskotunnelmassa. Hän kehuu ihmiset olleen hymyileviä ja onnellisia ja tunnelman tarttuneen kaikkiin juhlijoihin.

Juhlijat valmistautuivat asuja myöten

Todelliseen diskotyyliin myös pukeutumiseen oltiin panostettu. Useilla vanhuksilla näkyi kiiltäviä glitter-vaatekappaleita. Onerva Päivärinta oli ottanut mukaan myös muovikruunun. Hän kertoo suoraan tulleensa diskoonsa katselemaan komeita poikia ja toivoi löytävänsä jonkun tuleviakin tapaamisia varten.


Juhlijat valmistautuivat asuja myöten

Muutkin kävijät totesivat tanssineensa selkä märkänä ja iloitsivat siitä, että paikalle oli saapunut tanssittajiksi myös nuoria herroja. Kaikki kaipaavat vanhusten elämään lisää vastaavia tapahtumia ja vakuuttavat, että tämä on juuri oikeaa hoitoa yksinäisyyteen ja joskus tylsäänkin arkeen. Tanssin pyörteissä unohtuvat heidän mukaansa jopa lonkkaviat. Ainoa asia, joka juhlijoita harmitti oli se, että paikalle olisi voinut heidän mielestään löytää useampikin mies.

 

Tapahtumia tiedossa tulevaisuudessakin

Mummodiskon väenryntäys sai aikaan sen, että tapahtuman alla invataksit loppuivat Helsingistä, kun ne kaikki suuntasivat Tavastialle.Mummodiskon valtava suosio sai aikaan sen, että tapahtumia halutaan järjestää myös muualla Suomessa ja lisää Helsingissä. Tapahtumien järjestämistä varten perustettiin oma yhdistys, Mummodisko ry. Järjestön perustaminen mahdollistaa apurahojen hakemisen, jotta itse tapahtuma voidaan pitää ilmaisena ja kaikille avoimena.

Tapahtumia tiedossa tulevaisuudessakin

Tavastia on lähtenyt mukaan hankkeeseen ja seuraava mummodisko onkin jo 13. joulukuuta. Paikan kehutaan sopivan hyvin mummodiskolle, sillä monilla juhlijoilla liittyy paikkaan muistoja nuoruuden juhlista. Lisäksi Tavastialla on myös baari avoinna heille, jotka eivät innostu päiväkahveista.