Nyrkkeilevät mummot innostavat Etelä-Afrikassa

Mummonyrkkeily saattaa kuulostaa pehmolajilta, mutta on pohjimmiltaan kaikkea muuta. Tällä hetkellä nyrkkeily on pinnalla erityisesti Etelä-Afrikassa Johannesburgissa, jossa mummot ovat innostuneet lajista toden teolla ja mummojen nyrkkeilyhetkistä kuvatut videot nousivat sosiaalisen median katsotuimpien videoiden joukkoon. Vähitellen innostus on alkanut levitä myös muualle maahan ja ryhmille riittäisi kysyntää enemmänkin.

Nyrkkeilystä apua moneen vaivaan

Etelä-Afrikan nyrkkeilymummot ovat iältään 75 ja 79 ikävuoden välissä. Nyrkkeilyharjoitteiden lomassa he tekevät ahkerasti vatsalihasliikkeitä ja punnerruksia. Muutama vuosi aiemmin onnettomuudessa loukkaantunut Maria Mokhine löysi nyrkkeilystä hyvän lajin kropan kuntouttamiseen. Lihakset ovat vahvistuneet ja loukkaantunut jalka alkanut parantua. Mokhine kehuu nyrkkeilyn olevan todella hauskaa, hänen mielestään paljon mukavampaa kuin aerobic.

Constance Ngumbane on 79-vuotias ja mummoryhmän seniori. Hän on myös ryhmän innokkain nyrkkeilijä, eikä energia lopu kesken. Ngumbane kertoo, että ennen nyrkkeilyn aloittamista häntä vaivasi korkea verenpaine, mutta se on laskenut urheilun myötä niin paljon, että hän saattoi lopettaa lääkkeiden syömisen. Ryhmän valmentaja on kertonut mummoille myös terveellisestä ruokavaliosta ja monen elintavat ovat parantuneet. Ngumbane on äärimmäisen onnellinen uudesta harrastuksestaan, joka on hänen mielestään mummoille kaikista paras laji. Myös Ngumbanen perhe on iloinnut nyrkkeilyryhmästä, sillä harrastuksen aloittamisen jälkeen mummo on ollut selvästi aiempaa virkeämpi.

Nyrkkeilyn kautta kiinni arkeen ja parempaan elämään

Claude Maphosa toimii mummojen nyrkkeilyvalmentajana. Hänellä on takanaan ura kehonrakentajana ja hän kilpaili lajissa maailman huipulla. Kilpaelämä oli kuitenkin yksinäistä suorittamista ja köyhästä perheestä maaseudulta kotoisin ollut Maphosa tunsi jatkuvasti olonsa ulkopuoliseksi. Kehonrakennusmaailmassa ei tunnettu muita samoista lähtökohdista ponnistaneita. Jo aktiiviuransa aikana Maphosa veti nyrkkeilyryhmiä, jotka oli suunnattu nimenomaan köyhille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Noin neljä vuotta sitten hän päätti perustaa samanlaisen ryhmän köyhille mummoille. Maphusan ryhmissä harjoittelevat eivät maksa treeneistä mitään ja treeniaamuina mummoille on tarjolla myös aamupalaa. Tämä on suuri asia, sillä nyrkkeilevät mummot yrittävät tulla toimeen äärimmäisen pienillä eläkkeillään.

Maphosa haluaa vastustaa ajatusta siitä, etteivät mummot kuuluisi nyrkkeilysalille. Häntä harmittaa, että vanhukset unohdetaan niin helposti koteihinsa. Maphosan nyrkkeilyryhmät harjoittelevat Johannesburgin pohjoispuolella Cosmo Cityn townshipissa ja sana uudesta harrastuksesta kiiri pian ympäri kaupunkia. Tästä Maphosa on iloinen, sillä nyrkkeily on hänen mukaansa myös vanhuksille todella hyvää liikuntaa. Hänellä onkin salillaan aina mukana ylimääräiset nyrkkeilyhanskat uusia kokeilijoita varten.

Mummojen liiallinen hauraus osoittautui myytiksi

Ennen mummojen nyrkkeilypiirin aloittamista Maphosakin joutui käymään läpi omia ennakkoluulojaan. Nyrkkeily on kovaa kuntoa vaativa kestävyyslaji, jossa voi sattua toisinaan ihan tosissaan. Maphosa pohti, miten hauraat vanhukset kestävät iskuja toisiltaan ja sopiiko laji heille alkuunkaan. Pelko oli kuitenkin turha, sillä laji osoittautui varsin mainioksi mummolajiksi ja harrastajien päätä ei palele. Mummot treenaavat kahdesti viikossa ja lämmittelyosioissa käydään läpi tehokkaasti kehon kaikki lihakset. Maphosa pitää kuria ja tarkkailee, että liikkeet tehdään oikein ja turvallisesti. Nyrkkeilytreeneissä avustajina toimivat Maphosan toisen ryhmän nuoret ja tämä on yksi lisähoukutin mummoille. Läheskään kaikilla mummoilla ei ole omaa perhettä, joten nuorien kanssa puuhaaminen on tervetullutta vaihtelua. Nuoret taas oppivat mummoilta paljonkin asenteesta ja sitkeydestä.

Mummonyrkkeilyä kaivattaisiin myös muihin kaupunkeihin. Maphosa on perustanut toisen ryhmän köyhään Sowetoon, jossa elämä pyörii paljolti isovanhempien voimin. Lapsenlapset ovat vanhusten hoidossa lasten vanhempien hakiessa tienestejä muualta. Mummojen on siis syytä pysyä kunnossa ja treenien kautta he saavat lisää iloa ja energiaa elämään.