Pyörätuolitanssi on hauska ja vauhdikas laji

Jalkojen toimimattomuus ei ole este tanssimiselle, sillä musiikkia ja tanssia rakastaville pyörätuolinkäyttäjille on olemassa aivan oma lajinsa. Pyörätuolitanssi kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja sitä voi harrastaa arjen piristyksestä tai halutessaan myös kilpailla kansainvälisellä tasolla asti. Pyörätuolitanssia voi harrastaa yksin, parina toisen pyörätuolilla liikkuvan kanssa tai pystytanssijan kanssa. Pyörätuolitanssin peruslajeja ovat vakiotanssit ja lattarit, toki erikoistapahtumissa ja leireillä lajeja pääsee kokeilemaan laidasta laitaan.

Pyörätuolitanssi on hauska ja vauhdikas laji

Oikeanlaisella pyörätuolilla liikkeet pääsevät oikeuksiinsa

Pyörätuolitanssissa ei välttämättä päästä käyttämään koko kehoa, mutta liikekielen rooli on silti tärkeä. Jokainen tanssija ilmentää tanssia parhaansa mukaan omalla liikuntakyvyllään. Tanssijan liikkeistä täytyy pystyä tunnistamaan, mikä tanssi on kyseessä, vaikka musiikkia ei kuuluisikaan. Pyörätuolitanssiin ei kuulu sivuaskeleita ja esimerkiksi nousut ja laskut tehdään jalkojen sijasta vartaloa hyödyntäen. Hyppyjä ja sivuttaisliikkeitä korvataan myös kaarroksilla ja pitkillä linjoilla, jotka tekevät pyörätuolitanssista elegantin ja sulavan näköistä.

Oikeanlaisella pyörätuolilla liikkeet pääsevät oikeuksiinsa

Tanssissa pääsee alkuun tavallisella pyörätuolilla, mutta taitojen kehittyessä moni haluaa vaihtaa tuolin erityiseen tanssituoliin, joka on sirompi ja helpommin ohjattavissa oleva kuin tavallinen pyörätuoli. Tanssituolissa renkaiden kulman on jyrkempi, istuin kapeampi ja tuolissa on pienemmät eturenkaat. Kokonaisuudessaan tuoli on myös kevyempi ja soveltuu siten tanssiin paremmin.

Lajiin pääsee mukaan missä iässä tahansa

Pirjo Lehtovaara-Limnell on täysin ihastunut uuteen harrastukseensa. Tanssi on kiehtonut häntä nuoresta pitäen, mutta hän ei koskaan osannut ajatella sen olevan mahdollista myös pyörätuolissa. Hän osallistui ensimmäistä kertaa elämässään pyörätuolitanssileirille vasta aikuisena ja jäi lajiin saman tien koukkuun. Hän kertoi jo leirin aikana keskittyneensä tanssiin niin täysin, että kaikki muu unohtui. Lehtovaara-Limnell kuvailee, kuinka paljon voimaa voi saada toisen tanssijan käsien kautta ja mitä kaikkia käännöksiä pyörätuolin avulla voi tehdä.

 

Leiri onkin yleinen tapa löytää pyörätuolitanssin pariin. Osallistujia pyörätuolitanssileireillä on parikymppisistä yli seitsemänkymppisiin. Tanssiharrastusta ei siis määritä ikä, eikä siihen tarvita toimivia jalkoja. Pareiksi ilmoittautuneilta toivotaan jonkinlaista osaamista tanssin alalta, mutta tärkeintä on innokkuus oppia lisää.

Tuuli Harju ja Timo Pyykkönen tanssivat maailman huipulla

Tuuli Harju, 33, loukkaantui parikymppisenä sukeltaessaan pää edellä vedenpohjaan. Siitä asti hän on käyttänyt pyörätuolia. Kuntoutuksen yhteydessä hän pääsi tutustumaan moniin erilaisiin urheilulajeihin ja keskittyi pitkän aikaa päälajinaan purjehdukseen. Pyörätuolitanssia kokeiltuaan hän koki kuitenkin löytäneensä todella oman juttunsa ja muut harrastukset jäivät. Timo Pyykkönen, 51, on puolestaan harrastanut kilpatanssia jo pidempään, mutta kiinnostui pyörätuolitanssista, kun häntä pyydettiin mukaan lajia kehittämään.

Tuuli Harju ja Timo Pyykkönen tanssivat maailman huipulla

 

Pariskunta tapasi pyörätuolitanssileirillä viisi vuotta sitten ja yhteistyö alkoi sujua saman tien. Myöhemmin suhde syveni ja heistä tuli pariskunta myös tanssin ulkopuolella. Harju oli tanssinut ennen leiriä yksinään, mutta halusi leirin aikana kokeilla tanssissa uusia asioita, joihin tarvittiin paria. Pyykköselläkään ei ollut leirillä paria, joten he alkoivat tanssia keskenään. Nykyään he harjoittelevat yhdessä vähintään viisi kertaa viikossa ja elämä kulkeekin pitkälti tanssitreenien ja kilpailujen ehdoilla.

Kilpailuissa vastassa maailman parhaat pyörätuolitanssiparit

Harju ja Pyykkönen ovat kilpailleet yhdessä nyt noin kaksi vuotta. He kilpailevat combi-tyylillä, eli Pyykkönen liikkuu pystyasennossa ja Harju pyörätuolilla. Kilpailuissa tuomaristo arvostelee erikseen pystytanssijan ja pyörätuoliparin osuudet ja molempien suoritukset vaikuttavat loppupisteisiin samassa suhteessa. Pyörätuolissa oleva osapuoli on siis aktiivinen tanssija, jolla on tanssissa yhtä suuri rooli kuin pystytanssijallakin. Pari sijoittui juuri kuudennelle sijalle pyörätuolitanssin MM-kisojen vakiotansseissa, joten ura on komeassa nousussa. Tästä parista kuullaan varmasti vielä tulevaisuudessa.