Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU Ry

VAU on urheilu ja liikuntaharrastuksien ja lajitoiminnan yhteisö, joka keskittyy myös nuorten sekä lasten toimintaan.

 

Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU Ry

VAU järjestönä pyrkii saamaan niin liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä dialyysissa olevien ja olleiden sekä elinsiirron saaneiden tukijärjestönä urheilussa. Kilpaharrastaminen on seuran yksi tärkeimpiä osastoja. Järjestöllä on yli kaksi ja puoli sataa eri jäsenyhdistystä ja seuraa, joiden toimintaa se ohjaa ja valvoo. Vammaisurheilu alkaa olemaan maailmanlaajuisesti suuressa suosiossa ja paralympialaiset muun muassa vetävät lähes saman katsojamäärän kuin perinteiset olympialaiset. VAU on mukana lajiliittona monessa eri lajissa, joista muutama mainitakseen sokkopingis ja näkövammaisten ampumaurheilussa. Monet urheilulajit kuitenkin nykypäivänä toimivat yhtenäisen lajiliiton kautta, jossa otetaan huomioon kehitys, liikunta ja näkövammaisten erikoistarpeet ja näin olen erikseen olevia vammaisten lajiliittoja, tuskin montaa vuotta tarvitseekaan. Suomen Paraolympia komitea ja VAU tukee ja kannustaa vammaisurheilijoita lapsesta tai nuoresta alkaen tai auttaa aikuisena vammautuneen saamisessa liikunnan ja urheilun pariin. Lasten ja nuorten saralta järjestö pyrkii saamaan jokainen vammainen nuori ja lapsi kokeilemaan urheilua ja liikuntalajeja ja järjestää ohjaajakoulutusta. Jäsenyhdistyksillä on mahdollisuus hankkia VAU:n kautta liikuntavastaavan koulutus. Yhteisön tai järjestön arvoja ovat osallisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys ja esteettömyys sekä saavutettavuus. Sen toimintakertomukset ja visio löytyvät liiton virallisilta kotisivuilta.

Yhteistyökumppaneita tarvitaan

VAU hakee jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita niin yksityisistä henkilöistä kuin yrityksistä ja muista yhteisöistä. Vammaisella henkilöllä täytyy olla samat oikeudet kuin vammattomillakin ja se, miten voi vaikuttaa siihen, että kehitetään avointa liikuntaa ja koulutetaan urheiluseuroja ja kuntatoimijoita sekä päättäjiä siinä, miten voidaan ottaa jokainen huomioon, tarvitaan apua. Vapaaehtoisia ja lahjoittajia sekä sponsoreita etsitään jatkuvasti ja muun muassa kaksi kertaa vuodessa järjestettäville Junior Games tapahtumille tarvitaan joka vuosi lisää vapaaehtoisia toteuttamaan tapahtumaa. Sporttiskerhot ovat paikallisia liikunta kerhoja, joiden toiminta perustuu liikuntamahdollisuuksiin jokaiselle lähellä. VAU kouluttaa ja tukee Sporttiskerhojen toimintaa niin, että niiden ohjaajat saavat liikunnan ohjaamisen koulutusta ja välineitä käyttöönsä. Tällä hetkellä VAUN: pääyhteistyökumppanina toimii AMEO erityisoppilaitokset. Muita yhteistyökumppanuuksia ovat Liikuntakeskus Pajulahti, Kisakallion urheiluopisto, Matka-Agentit, Palkintotukku ja Oy Sultrade Ltd. VAU:n toimintaa tukee Näkövammaisten liitto, Invalidiliitto, Suomen Pataolympiakomitea, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Esimerkkejä toiminnasta

Esimerkiksi 2018 marraskuussa vammaisjääkiekon maailmamestaruuskisat järjestettiin Suomessa Vierumäellä, joiden taustatukena ja järjestäjänä toimi VAU. VAU järjestää ja kehittää vammaisurheilulajien toimintaa. Niin harrastetasolla kuin kilpailutasollakin. Se, että jokaiselle löydetään oma harrastuslaji tai kilpailulaji, on järjestölle ensiarvoisen tärkeää. Seurojen kautta jokaiselle löydetään jotakin ja osa seuran harrastajista toimiikin ohjaajana, avustajana ja valmentajanakin, miksei sitten vaikka penkkiurheilijana ja kannustajanakin. Elinsiirron saaneille on omat Euroopan mestaruuskisat ja maailman mestaruuskisansa. Samoin kehitysvammaisille löytyy Special Olympics-maailmankisat ja näkövammaisille IBSA World Games kilpailut. VAU valitsee osallistujat kilpailuihin, joista Suomen Paraolympiakomiteo sitten valitsee ja lähettää kisailijat arvokilpailuihin. VAU:lla on oma huippu-urheilija strategia ja eettisen toiminnan ja antidoping ohjelmansa. Lajikoordinaattorit ja toimialapäälliköt, seurat ja lajiliittojen puheenjohtajat toimivat yhteistyössä. Jaostot tekevät toimintasuunnitelmat sekä kehityssuunnitelmat ja kehittävät eri liikuntalajien toimintaa jatkuvasti. VAU on kansainvälinen lajiliitto useille eri lajeille muun muassa maalipallolle, pyörätuoli rugbylle, voimannostolle, cp-jalkapallolle ja näkövammaisten shakille. Ilman järjestöä Suomen vammaisurheilu ei kehittyisi niin kuin se tänä päivänä kehittyy ja kilpailijamme pärjäävät tällä hetkellä erinomaisesti maailmanlaajuisissa arvokisoissa. VAU:lla on oma valmennusjärjestelmä, johon voi tutustua internetsivujen kautta.

Esimerkkejä toiminnasta