Terapiakoirat

Koiria löytyy monenlaisista ammateista, kuten tullin tai poliisin tehtävistä. Terapiakoirat ovat myös oman alansa koulutettuja ammattilaisia, joista on paljon hyötyä ja tietysti myös iloa. Yhdysvalloista lähtöisin oleva koira-ammatti on tullut Suomeen 1990-luvulla.

Terapiakoirat

Kaikessa yksinkertaisuudessaan terapiakoiran tehtävä on olla ihmisen tukena. Terapiakoirat on koulutettu olemaan ystävällisiä, huomaavaisia ja viettämään läheistä aikaa ihmisten kanssa. Terapiakoiria käytetään muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa ja katastrofialueilla. Myös yhdysvaltalaisissa yliopistoissa käytetään terapiakoiria stressin vähentämiseen. Koirat vierailevat erilaisissa kohteissa ja itse terapiatoiminta riippuu aina kohteesta. Se voi olla lasten kanssa lukemista, yksinkertaisesti silitettynä olemista tai leikkimistä. Joillekin ihmisille pelkkä koiran läsnäolo helpottaa oloa ja piristää mieltä. Terapiakoiria voi olla samassa tilassa useampikin. Terapiakoirien ei tarvitse olla virallisia opaskoiria, mutta voivat olla. Ammattikoirien kanssa toimii monia erilaisia järjestöjä ja organisaatiota ja niistä löytyykin erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Suomessa on sekä terapiakoiratoimintaa, että kaverikoiratoimintaa. Terapiakoirat tulee yleensä rekisteröidä, jos haluaa tehdä sitä työnä. Rekisteröinnin myötä ei kuitenkaan tule opaskoiran kaltaisia oikeuksia, eli terapiakoirat pääsevät sellaisiin paikkoihin, mihin koirat pääsevät normaalistikin. Erillisiä sopimuksia tehdään juuri terapiakohteiden kanssa, johon silloin koirien kanssa pääsee sovittuna aikana. Mikäli terapiakoira on myös opaskoira, luonnollisesti sillä on silloin kaikki oikeudet. Opaskoirien ja ainoastaan terapiatoiminnassa mukana olevien koirien isoin ero on siinä, että terapiakoiria saa lähestyä ja silittää. Opaskoirien tulee taas tehdä työtään rauhassa. Terapiakoirat tunnistaa myös terapiakoiramerkistä, kuten opaskoirat omastaan. Terapiakoirat ovat Yhdysvalloissa suosittua ja siellä onkin harjoitettu terapiakoiratoimintaa vuodesta 1976. Kaikki alkoi eräästä hoitajasta, joka huomasi hänen koiransa tuovan iloa monelle potilaalle. Hän aloittikin koulutusohjelman ja terapiakoiratoimintaa lähdettiin järjestelmällisesti kehittämään.

Millainen koira sopii terapiakoiraksi

 

Terapiakoira voi olla minkä rotuinen tahansa ja tärkein ominaisuus koiralla on sen luonne sekä koulutettavuus. Terapiakoiraksi rekisteröidään koira, joka on läpäissyt luonnetestin ja koulutuksen. Suosittuja rotuja ovat esimerkiksi kultaiset noutajat ja labradorit juuri niiden luonteenpiirteiden takia. Koiran täytyy olla kuuntelevainen ja osata joko ymmärtää tai oppia käskyjä. Sen täytyy olla seurallinen ja rauhallinen, mutta ei saa olla täysin välinpitämätön. Sopivalla terapiakoira on sellainen, joka haluaa ihmisten huomiota, nauttii sitä ja viihtyy ihmisten keskuudessa erilaisissa ympäristöissä. Terapiakoirien tulee olla aina ystävällisiä tuntemattomille henkilöille. Koiria saatetaan viedä hyvinkin erilaisiin ympäristöihin ja niiden tulee olla tottuneita käsittelyyn. Terapiakoiran lisäksi koiran ohjaajalla on iso merkitys terapiakoiratoiminnassa. Ohjaajan tulee ottaa huomioon, että terapiakoiratoimintaa ei voi pitää harrastuksena vaan työnä. Työn mukana tulee aina vastuuta ja ohjaajankin täytyy olla valmistautunut itsensä testaamiseen sekä koulutukseen. Terapiakoirien kanssa lähestytään välillä vakavastikin sairaita ja vieraantuneita potilaita, joten oma-aloitteinen ja asiakaslähtöinen ajattelu on kaiken ydin. Ihmisten auttamisen ja auttamisen halun tulee tulla luonnollisesti. Parasta on, kun ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö toimii. Samalla pääsee itse tekemään erittäin palkitsevaa työtä, vaikka se onkin välillä raskasta. Koiralle työn tekeminen tulee olla mielekästä ja koiran tulee olla työtehtävissä myös innokas ja kiinnostunut siitä, mitä ympärillä tapahtuu.


Millainen koira sopii terapiakoiraksi

 

Terapiakoirien tuomia hyötyjä on tutkittu myös tieteessä. Koirien silittely ja niiden kanssa ajan viettäminen nostaa oksitosiinin määrää kehossa. Kyseessä on hormoni, joka saa ihmisen olon tuntemaan hyvältä ja se liittyy usein äitinä olemiseen ja imettämiseen. Lisäksi sen on huomattu helpottavan pelon ja ahdistuksen tunnetta. Terapiakoiratoimintaa kehitetään edelleen ja siitä opitaan jatkuvasti uutta. Kyseessä on tärkeä tehtävä, joka saattaa olla sille tietylle henkilölle todella iso merkitys – kuten monet koiranomistajat itsekin varmasti tietävät. Terapiakoiratoiminnassa ei olekaan montaa huonoa puolta.